login | menu

maak account wachtwoord vergeten?
×
00 - Werken met de blog 01 - Mijn eerste Blog 02 - Smart City 03 - Werken met een schuifmaat en schroefmaat 04 - Scratch 05 - Materiaalbeproeving 06 - Soortelijk gewicht 07 - Inventor 08 - Elektriciteit - Energieomzettingen 09 - Elektriciteit - Kangaroo Clips 10 - Elektriciteit - Eplan 11 - Elektriciteit - Wet van Ohm 1 12 - Elektriciteit - Wet van Ohm 2 13 - Elektriciteit - Zonnepanelen 14 - Mindstorms 15 - Pneumatica 16 - Windenergie 17 - Arduino 18 - Project Smart City 19 - Overbrengingen 20 - Hefboomwerking 1 21 - Hefboomwerking 2 22 - Katrollen 23 - 3D-Hologram 24 - Besturen drone 25 - Geotermie 26 - Afwerking

Smart City

Op deze website kunnen jullie alle opdrachten terugvinden die betrekking hebben tot onze moderne stad.

naar blogs

ALLE BLOGS

00 - Werken met de blog

Beste 2stemmers

In onderstaande link kunnen jullie een presentatie terugvinden waarin staat hoe je met je blog moet werken. Er staat ook in vermeld welke stappen je moet doorlopen om een PowerPointPresentatie door te sturen. Controleer zeker of je de juiste privacy-instellingen hebt toegepast en de juiste personen hebt toegevoegd. Vanaf dia 12 in de PowerPoint kun je de uitleg terugvinden om dit te realiseren.

Op deze website kun je alle opgaven van de blog terugvinden. Jij beantwoord de vragen steeds op je persoonlijke blog. Bekijk de PowerPoint vanaf dia 30 Indien je niet meer weet hoe je een post plaatst op je blog.

De link met de presentatie: PowerPoint

Neem geregeld foto's om de voortgang van je project vast te leggen. Je mag deze foto's steeds dorosturen naar één van de STEM-leerkrachten, deze zullen de foto's vervolgens op de drive-map van STEM plaatsen. Hieronder kun je enkele foto's terugvinden van de vorige jaren.

Veel succes!

01 - Mijn eerste blog

Plaats hier een tekst over jezelf. Geef weer wat je hobby’s en interesses zijn. Geef ook aan welke richting je volgt, of je broers en zussen hebt enzoverder. Voorzie je post met geschikte foto's. Schrijf je tekst in het schrift "Helvetica" met een groot lettertype. Lijn de tekst volledig uit en geef deze post als titel "01 - Mijn eerste blog". Je voorziet de post van minstens 150 woorden en twee afbeeldingen.

Plaats je persoonlijke fiche in deze post.

Indien je niet meer weet hoe je een bestand moet toevoegen, kun je de PowerPoint raadplegen vanaf dia 22.

De link met de presentatie: PowerPoint

Puntenverdeling

-Tekst (3ptn)

-Layout en letterstijl (2ptn)

-Titel (1ptn)

-Afbeelding (2ptn)

-Persoonlijke fiche toegevoegd (2ptn)

-Persoonlijke fiche voldoet aan alle verwachtingen (zie bundel 5ptn)

02 - Moderne stad

Meer en meer steden worden voorzien van nieuwe hightech snufjes om het leven in een stad te verbeteren. Op woensdag 11 oktober 2017 stond er een artikel in de krant (de metro) over de stad Antwerpen. Deze stad zou de eerste Vlaamse moderne stad worden. De vuilnisbakken in de stad worden voorzien van sensoren om te detecteren wanneer de vuilbakken leeg gemaakt moeten worden. Het volledige artikel kun je lezen door op volgende link te drukken of op de foto te klikken. Ook Bill Gates (Eigennaar van Microsoft en heel lang de rijkste man ter wereld) wil zijn eigen Smart City bouwen.

Nu gaan wij binnen Provil de uitdaging aan om Antwerpen een stapje voor te zijn en zelf een moderne stad te bouwen die veel meer te bieden heeft. Hiervoor hebben we natuurlijk jullie expertise en visie nodig. Bedenk zelf snufjes (minstens 4) die volgens jou zeker thuishoren in een moderne stad. Vraag ook eens de menig aan je ouders, broers of zussen en zo komen we samen tot een geweldige moderne stad. Plaats jouw ideeën (minstens 4) op je blog. Het is niet de bedoeling dat je nieuwe snufjes verzint (vliegende auto's), dit kunnen wij namelijk nooit realiseren. We moeten bestaande technologie gebruiken om het leven in een stad te vergemakkelijken (vrije parkeerplaatsen aangeven,…). Maak hiervoor een nieuw artikel aan en geef deze de titel “02 – Moderne stad”. Voorzie ook steeds je uitleg met een illustratie (zelf te kiezen hoe je deze illustratie maakt) en plaats deze in het artikel. Gebruik minstens 5 zinnen per voorstel. Schrijf je tekst in het schrift "Helvetica" met een groot lettertype en lijn de tekst volledig uit.

Puntenverdeling

-Voorstel met illustratie (8ptn)

-Layout en letterstijl (2ptn)

-Titel (1ptn)

03 - Werken met een schuifmaat en schroefmaat

Gedurende verschillende lessen zijn jullie bezig geweest met schuifmaten en micrometers (schroefmaten). Vertel in je blog duidelijk het verschil tussen een schuifmaat en een micrometer. Waarom zouden we voor de ene kiezen en waarom voor de andere? Wat zijn de nadelen en voordelen van een schuifmaat ten opzichte van een schroefmaat.

Hieronder zie je steeds een afbeelding van een schuifmaat of een schroefmaat. Geef steeds de waarde weer dat er gemeten wordt (bijvoorbeeld afbeelding 1 = 25,45 mm). Geef deze post de naam “03 – Werken met een schuifmaat en micrometer” en gebruik hetzelfde schift als in de vorige twee oefeningen.

Tijdens de lessen IW heb je ook drie blokjes moeten meten. Van deze meetoefeningen heb je een Excelbestand moeten maken. Plaats dit bestand in deze blog (Indien je niet meer weet hoe je een bestand moet toevoegen, kun je de PowerPoint raadplegen vanaf dia 22).

Puntenverdeling

-Uitleg verschil schuifmaat en schroefmaat (5ptn)

-Uitkomst schuifmaat en schroefmaat (4ptn)

-Toevoegen Excelbestand (2ptn)

-Layout en letterstijl (2ptn)

-Titel (1ptn)

04 - Scratch

Tijdens de lessen STEM hebben jullie leren programmeren met Scratch. Klik hier om het invulsjabloon te downloaden. Verklaar de code bij stap 5, 10 en 16. Plaats vervolgens je Word-document in deze blog.

Voor Scratch heb je ook een huistaak gekregen omtrent de Smart City. Voeg deze taak toe aan je blog.

Plaats volgende tekst in je post: In de eerste link kun je het Word-document terugvinden en in de tweede link de taak.

Puntenverdeling

-Toevoegen van het Word-document (2ptn)

-Toevoegen van de taak (2ptn)

-Titel (1ptn)

05 - Materiaalbeproeving

Met de trekbank heb je de taaiheid van enkele metalen kunnen testen. Iedere trekproef werd gefilmd. Verwerk de drie filmpjes tot één bestand en plaats deze op je blog. Vermeld ook de lengte van de staven (RVS, aluminium en messing) voor en na de beproeving in je post.

Puntenverdeling

-Toevoegen van de film (2ptn)

-Filmpjes verwerkt tot één film (3ptn)

-Lengtes van de staven voor en na de vervorming (2ptn)

06 - Soortelijk gewicht

Op onderstaande figuur is een aluminium blokje afgebeeld (afmetingen in millimeters). Het soortelijk gewicht van aluminium bedraagt 2755 kg per kubieke meter. Bereken de massa en het gewicht van het blokje.

Je mag deze oefening op een apart blad maken en vervolgens inscannen om deze op je blog te plaatsen.

CamScanner is een leuke app voor je gsm om bestanden in te scannen.

Puntenverdeling

-Werken met gegeven, gevraagd en oplossing (2ptn)

-Juiste formule gebruikt (1ptn)

-Eenheden goed omgevormd (1ptn)

-Juiste uitkomst (1ptn)

07 - Inventor

Je hebt je huisje getekend in Inventor en vervolgens uitgelaserd. Omdat je huisje kleiner is als een werkelijk huis, heb je een schaal toegepast. Vermeld de werkelijke breedte en hoogte van de woning en de getekende breedte en hoogte.

Je huisje heb je gerealiseerd door gebruik te maken van Autodesk Inventor 2016. Daarna heb je alle gevels uitgelaserd met de Trotec laser. Dit proces heb je gefilmd met je gsm. Maak een filmpje over heel het proces van het ontwerpen van je huisje tot het eindresultaat. Het filmpje moet minstens volgende aspecten bevatten.

  • Een afbeelding van je assembly
  • Een afbeelding van je voorgevel als part
  • Een afbeelding van je laserblad
  • Het filmpje van het uitlaseren
  • Een afbeelding van je huisje dat in elkaar staat
  • Je filmpje mag maximaal één minuut duren
  • Je filmpje moet minstens 30 seconden duren
  • Je filmpje moet tekst bevatten

Je mag zelf kiezen met welk programma je dit realiseert (MovieMaker, iMovie, adobe premier, final cut,…).

Puntenverdeling

-Je hebt de hoogte en breedte van het raam juist verschaald (4ptn)

-Film toegevoegd (2ptn)

-Film bevat alle foto’s en video’s (5ptn)

-Film heeft de juiste tijdsduur (2ptn)

-Film bevat tekst met uitleg (2ptn)

08 - Elektriciteit - Energieomzettingen

In de les hebben we gezien hoe we elektriciteit kunnen opwekken door gebruik te maken van een kerncentrale, een thermische centrale, een windturbine, enzoverder. In onze auto (een niet elektrische auto) is ook elektriciteit aanwezig (een batterij). Leg uit hoe een de batterij van een auto wordt opgeladen (minstens 10 zinnen).

Puntenverdeling

-Werking elektriciteit auto (3ptn)

-Layout en letterstijl (1ptn)

09 - Elektriciteit - Kangaroo Clips

Tijdens de lessen heb je zelf enkele stroomkringschema’s mogen tekenen en opbouwen. Teken zelf via Kangaroo Clips (link) een schakeling die twee lampjes (1,5V) laat branden wanneer je een schakelaar bedient. De lampjes worden gevoed via batterijen. Sla deze schakeling op. Geef hem vervolgens een andere naam “achternaam-voornaam-schakeling1” en plaats deze in je blog (zie PowerPoint dia 22 om bestanden op je blog te plaatsen).

Vervolgens breid je je schakeling uit met een extra schakelaar. Wanneer je één van de twee schakelaars bedient, gaan de lampjes aan. Wanneer je beide schakelaars tegelijk bedient, gaan beide lampjes aan. Geef hem vervolgens een andere naam “achternaam-voornaam-schakeling2” en plaats deze in je blog.

Puntenverdeling

-Opdracht 1 (3ptn)

-Opdracht 2 (3ptn)

10 - Elektriciteit - Eplan

In je cursus heb je vier verschillende stroomkringschema's getekend. Deze schema's heb je vervolgens overgetekend door gebruik te maken van het programma "Eplan". Deze schema's heb je vervolgens opgeslagen in pdf-formaat. Plaats deze pdf op je blog en vermeld volgende tekst:

Tijdens de lessen Industriële Wetenschappen hebben we stroomkringschema's leren tekenen. Vervolgens hebben we deze schema's hertekend met "Eplan". Je kan de pdf hier (met de link naar het bestand) downloaden.

Puntenverdeling

-Schema's in pdf (3ptn)

11 - Elektriciteit - Wet van Ohm 1

Leg de wet van Ohm uit aan de hand van een kraan. Maak hiervoor zelf een schets (je mag kiezen hoe je deze tekening maakt). Voorzie deze schets met de juiste grootheden. Vertel duidelijk wat er gebeurt als je de kraan dicht draait, of als je de kraan groter maakt. Geef de wet van Ohm (formule) en vermeld de juiste eenheden.

Puntenverdeling

-Uitleg wet van Ohm (4ptn)

-Formule wet van Ohm met eenheden (2ptn)

12 - Elektriciteit - Wet van Ohm 2

Een elektrisch vuurtje heeft een weerstand van 0,75 kΩ. Hoe groot is de stroom bij aansluiting op 220 V? Werk met gegeven, gevraagd en oplossing. Werk met de juiste grootheden en eeheden.

Puntenverdeling

-Oefening (4ptn)

13 - Elektriciteit - Zonnepanelen

Tijdens de lessen STEM hebben jullie gewerkt met zonnepanelen. Deze panelen hebben jullie in serie en parallel geschakeld. Vervolgens hebben jullie steeds de spanning en stroom gemeten over 1, 2 en 3 panelen in serie en vervolgens in parallel. Vertel het verschil tussen zonnepanelen geschakeld in serie en in parallel (wat gebeurt en met de stroom en de spanning). Leg het verschil duidelijk uit (minstens 20 zinnen), maak hiervoor gebruik van een grafiek die de spanning en de stroom uitzet in functie van het aantal panelen.

Los onderstaande vragen op indien je weet dat ieder zonnecel 0,5 V spanning opwekt en een stroom genereert van 380 mA. Geef steeds de opgewekte spanning en stroom in volgende situaties. Vermeld ook de juiste eenheden.

a - twee zonnecellen in serie

b - vier zonnecellen in parallel

c - vier zonnecellen in serie

d - één zonnecel in parallel

Puntenverdeling

-Berschrijving verschil serie en parallel (4ptn)

-Opdracht (4ptn)

14 - Mindstorms

Met de LEGO-EV3 mindstorms heb je 7 verschillende opdrachten gemaakt. De vijfde opdracht (steenstaaltjes terugbrengen) heb je moeten filmen. Plaats dit filmpje op je YouTube kanaal en zorg ervoor dat enkel de personen met een link dit filmpje kunnen zien. Deel vervolgens het filmpje op je blog.

Puntenverdeling

-Filmpje veilig op YouTube geplaatst (3ptn)

15 - Pneumatica

Tijdens enkele lessen heb je kennis gemaakt met Pneumatica. Je hebt geleerd wat pneumatica is, wat je ermee kan doen, hoe je schema's moet tekenen en hoe je deze vervolgens kunt opbouwen. Maar wat is juist pneumatica? Leg duidelijk uit op je blog wat we onder pneumatica verstaan en wat we hiermee kunnen doen.

Hieronder zie je twee ventielen (een 2/2 ventiel en een 3/2 ventiel). Welke figuur stelt het 2/2 ventiel voor en welke het 3/2 ventiel? Waarom worden deze ventielen 2/2 en 3/2 ventiel genoemd? Wat is het probleem met een 2/2 ventiel?

Teken een monostabiel 5/2 ventiel. Leg aan de hand van je tekening het verschil uit tussen een monostabiel en een bistabiel ventiel.

Verklaar de werking van onderstaand schema.

Maak een schema met een enkelwerkende cilinder met een ingaande slag en een drukknop bediend ventiel (kies zelf het juiste ventiel).

Puntenverdeling

-Uitleg pneumatica (3ptn)

-Uitleg ventielen (3ptn)

-Tekening monostabiel 5/2 ventiel (2ptn)

-Verklaring schema (3ptn)

-Oefening schema (4ptn)

16 - Windenergie

In je bundel van windenergie hebt je de opgewerkte spanning in functie van de windsnelheid onderzocht (hoofdstuk 4). Plaats nu je meetresultaten in een Excel-bestand en maak twee verschillende grafieken aan de hand van je meetresultaten. De eerste grafiek is de opgewekte spanning in functie van de diameter en de tweede grafiek is de opgewekte spanning in functie van de windsnelheid.

Puntenverdeling

-Toevoegen van het Excelbestand (1ptn)

-Je Excelbestand bezit de juiste gegevens (1ptn)

-Je excelbestand is voorzien van twee grafieken (opgewekte spanning i.f.v. diameter en opgewekte spanning i.f.v. windsnelheid) (2ptn)

17 - Arduino

Je hebt een relais één seconden in laten schakelen en twee seconden uit. Deze relais heb je vervolgens verbonden met een LED. Maak een filmpje over het knipperen van de LED. Plaats dit filmpje op je google drive of YouTube en deel deze op je blog. Plaats ook je code in je blog. Maak een schema van je opstelling (je mag zelf kiezen hoe je dit schema maakt).

Puntenverdeling

-Er werd een filmpje gemaakt van de werking (2ptn)

-De code werd correct toegevoegd (2ptn)

-Er werd een duidelijk schema toegevoegd (2ptn)

18 - Project Smart City

Net voor de kerstvakantie zijn jullie begonnen met een project dat je zelf hebt mogen kiezen. Tijdens dit project heb je veel bijgeleerd en geknutseld. Om alles mooi op te volgen heb je geregeld foto's moeten nemen. Je hebt vervolgens van heel je project een presentatie gemaakt en deze voorgebracht in de klas. Plaats deze presentatie op je blog.

Puntenverdeling

-Presentatie is op de blog geplaatst (2ptn)

19 - Overbrengingen

Je hebt een Excel gemaakt die de relatie toont tussen de spanning en het toerental. Plaats een link naar dit Excel-bestand op je blog.

Onze school heeft zijn eigen website, Proweto. In dit logo zijn twee tandwielen verwerkt. Stel dat het kleine tandwiel 90 toeren draait, hoeveel toeren heeft het grote tandwiel dan gedraaid?

Puntenverdeling

-Excel (2ptn)

-Oefening (2ptn)

20 - Hefboomwerking 1

Met welke formule kan je bepalen wanneer de hefboom in evenwicht is?

Los onderstaande vraagstukjes op om ervoor te zorgen dat de hefboom in evenwicht is.

Opgave 1: Drie muizen (die ieder 300 gram wegen) bevinden zich 20 meter van het steunpunt. Een olifant bevindt zich 20 cm van dit steunpunt. Bepaal de maas (in kg) van deze olifant als je weet dat de balk in evenwicht is. (LET OP DE EENHEDEN)

Opgave 2: Een muis (300 gram) wil een olifant (100 kg) opheffen. De olifant bevindt zich 10 cm van het steunpunt. Hoeveel meter moet de muis zich van het steunpunt bevinden om de olifant op te heffen?

Opgave 3: Een olifant en een groep muizen bevinden zich even ver van een steunpunt. Hoeveel muizen zijn er nodig om de olifant op te heffen als je weet dat een muis 300 gram weegt en een olifant 100 kg.

Puntenverdeling

-Oefeningen (6ptn)

21 - Hefboomwerking 2

Hoe kan ik de massa (gram of Newton?) van de loopplank bepalen als ik enkel gebruik mag maken voor dynamometer. Wat is het gewicht (gram of Newton?) van de loopplank?

Hoe kan ik de volume van mijn loopplank berekenen?

Nu dat ik het volume en de massa van mijn loopplank ken, is het mogelijk om de soortelijke massa te bepalen. Wat is de soortelijke massa van mijn loopplank?

Puntenverdeling

-Gewicht loopplank (2ptn)

-Volume loopplank (2ptn)

-Soortelijke massa loopplank (2ptn)

22 - Katrollen

Tijdens een labozitting hebben jullie meer geleerd over de werking van een katrol (takel). Aan de hand van een PowerPoint heb je de werking van een katrol moeten uitleggen. Plaats deze PowerPoint in deze post.

In deze PowerPoint moet je vertellen hoe een katrol werkt. Waarvoor deze dienen, wat het verschil is tussen een vaste, losse en één losse en één vaste katrol. Wat gebeurt er met de kracht en touwlengte als ik meer katrollen zou gebruiken? Wat is het verschil tussen een gewicht en een massa? Wat is de eenheid van gewicht en de eenheid van massa? Als ik op de aarde sta en ik heb een massa van 50 kg, welk gewicht oefen ik dan uit? Is er een verschil met mijn gewicht op de maan?

Puntenverdeling

-PowerPoint met alle vragen opgelost (8ptn)

23 - 3D-Hologram

Na het uitlaseren van 4 trapezia en een bodemplaat, heb je deze in elkaar gestoken (gelijmd). Tijdens dit project heb je de werking van de laser gefilmd, je hebt ook aan iemand gevraagd om je te filmen bij het lijmen van de hologram. Vervolgens heb je je hologram getest en gefilmd. Plaats deze drie filmpjes in één film (minimaal 30 seconden en maximaal 1 minuut) en plaats deze op Youtube en zorg dat enkel de personen met een link dit filmpje kunnen zien. Voorzie een link naar het filmpje in je blog.

Puntenverdeling

-Filmpje voldoet aan de juiste tijdsduur (2ptn)

-Filmpje bezit de drie deelaspecten (uitlaseren, monteren en werking) (2ptn)

24 - Besturen drone

Laat je drone eerst een volledig toer rond de moderne stad vliegen en daarna een toer rond één deel van de stad (hiervoor moet de drone onder de bruggen door vliegen). Maak een filmpje van je vlucht en plaats deze op YouTube. Zorg ervoor dat enkel de personen met een link je filmpje kunnen zien.

Puntenverdeling

-Het filmpje werd correct toegevoegd (2ptn)

25 - Geotermie

Leg de werking van een warmtewisselaar uit aan de hand van een duidelijk schema.

Verklaar duidelijk waarom een eend geen 'koude' poten krijgt als zij over het ijs lopen. Wat zou er gebeuren als eenden warme poten zouden hebben en over het ijs zouden lopen?

Puntenverdeling

-Duidelijke werking van een warmtewisselaar met illustratie (3ptn)

-Duidelijke uitleg hoe de poten van een eend koud gehouden worden (3ptn)

-Duidelijke uitleg waarom de poten van een eend koud moeten blijven (1ptn)

26 - Afwerking

Gedurende een heel schooljaar heb je gewerkt aan een moderne stad. Je bent begonnen met het uittekenen van een moderne woning. Deze woning werd voorzien van zonnepanelen, een RGB-LED en een drukknop. Vervolgens heb je nog één of twee extra projecten gerealiseerd. Dit alles heb je gedaan door gebruik te maken van een lasersnijder, een boormachine, een 3D-printer, een soldeerbout, een Arduino en nog veel meer. Maak een duidelijk filmpje waar de werking van je projecten wordt getoond. Dit filmpje moet minstens twee minuten lang zijn. Je voorziet je filmpje van zelf ingesproken tekst waar je uitleg geeft over wat je het voorbije schooljaar hebt gerealiseerd (ondertussen toon je in je filmpje over wat het gaat). Dit filmpje plaats je vervolgens op YouTube, je zorgt ervoor dat enkel de personen met de link het filmpje kunnen zien. Je plaatst de link naar dit filmpje in je blog.

Puntenverdeling

-Het filmpje duurt minstens twee minuten (2ptn)

-Er wordt duidelijk verteld wat er allemaal gerealiseerd werd (2ptn)

-Er werd gebruik gemaakt van duidelijk beeldmateriaal (2ptn)

-Het filmpje werd chronologisch opgebouwd (2ptn)